Ga naar hoofdinhoud

Leuvense Benedenstad krijgt na 70 jaar stukje Dijle terug

Projectontwikkelaar Resiterra legt stuk van rivier terug open aan Hertogensite

Zo’n 70 jaar gele­den werd in Leu­ven een stuk van de Dijle dicht­gelegd omwille van water­vervuil­ing en over­stro­min­gen. In die tijd was het wel vak­er de gewoonte om water­lopen te overdekken om hygiënis­che rede­nen: er waren toen open riolen en het afval­wa­ter van gezin­nen stroomde er recht­streeks in. Van­daag hebben ste­den en gemeen­ten een goed rio­ler­ingssys­teem en kiezen ze er steeds vak­er voor om oude water­lopen opnieuw open te leggen. Ook de Stad Leu­ven surft met deze mijl­paal mee op die trend.

Verbonden stad

Om te komen tot een water­slimme stad ver­ste­vi­gen we de band tussen stad­son­twik­kel­ing en de Dijle – die vroeger net uit de stad geweerd werd. Aan het Sluis­park en in het Janse­niushof maak­ten we reeds stukken Dijle zicht­baar en in de toekomst staat het Dijlepark aan de Redin­gen­site op de plan­ning, maar met 300 meter open­gelegde Dijle spant de Her­to­gen­site de kroon! Deze bloot­gelegde groen­blauwe ader gaat hitte-eilan­den tegen, zorgt voor aan­ge­name rust­plekken en stim­uleert han­del en cul­tu­ur. Nieuwe doorsteken in dit aan­vanke­lijk ontoe­ganke­lijke gebied zor­gen er boven­di­en voor dat de hele stad straks met elka­ar ver­bon­den is.” Carl Devlies, Schep­en van ruimtelijk beleid en gebiedscoördinatie

Leuvense nostalgie

Dat net op die plaats een stuk­je van de Dijle terug zicht­baar wordt, zorgt voor pure nos­tal­gie. De Leu­vense pro­jec­ton­twikke­laar wil met de Her­to­gen­site de Bene­den­stad herop­waarderen met de nodi­ge zorg en respect voor het verleden. Het bewuste stuk­je Dijle werd des­ti­jds gegraven als verdedig­ing van de stad. Het loopt net langs de vroegere stad­somwalling en dateert van de 12de eeuw. Voor Resiter­ra was het vanaf dag één duidelijk dat zij het stuk Dijle dat de site doorkruist terug wilden openleggen.

Rijke geschiedenis

Samen met de Stad Leu­ven en de Vlaamse Milieu­maatschap­pij willen we water max­i­maal zicht­baar mak­en in de stad. Kabbe­lend water is bij­zon­der rust­gevend, verkoelt in de zomer en creëert een aan­ge­name sfeer om langs te wan­de­len. Tot slot draagt dit stuk­je riv­i­er ook een rijke geschiede­nis met zich mee die we graag lat­en terugkomen op de site.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra

Voldoende groen

De ontwikke­laar voorzi­et langs het water ook vol­doende groen om het ecol­o­gis­che karak­ter van de riv­i­er door te trekken. De beplant­i­ng is zorgvuldig uit­gekozen en houdt reken­ing met de omgev­ing. Naast twee ecol­o­gis­che, niet-betreed­bare stukken oev­er aan de noord- en zuid­kant van de Her­to­gen­site, bevin­dt zich cen­traal op de site ook een pub­liek toe­ganke­lijk deel met gras, waar je gezel­lig aan het water kan zit­ten. Tot slot wordt er ook een recht­streekse toe­gang voorzien tot het Aa-park, genoemd naar de Oost­elijke Dijle-arm die daar passeert. Ook daar zal het voor wie dat wil heer­lijk ver­to­even zijn vlak bij het water.

Iedereen kan genieten van nieuw, kwaliteitsvol groen

De posi­tieve invloed van zicht­baar water op de leef­baarheid van een stad kan niet over­schat wor­den. Bij elk stadsvernieuwing­spro­ject in de bin­nen­stad wordt een stuk riv­i­er weer zicht­baar gemaakt. Zo wordt de Dijle langza­am opnieuw de blauwe ruggen­graat van de stad. 70 jaar bleef dit stuk van de Dijle ver­bor­gen. De beton­nen kok­er van de jaren 50 wordt nu opge­bro­ken zodat de Dijle terug ruimte kri­jgt. Deze open­gelegde riv­i­er vormt de basis voor een blauwe maar ook een groene as door de site. Resiter­ra legt hier een lang­gerekt park aan met een glooiende oev­er waar Leu­ve­naars en bezoek­ers van de stad kun­nen geni­eten van dit nieuw stuk kwaliteitsvol open­baar domein met pub­liek groen. Zo wordt er opnieuw een groen park aan de stad toegevoegd.” Dirk Vansi­na, Schep­en van open­bare werkenw

Dijlepad verbindt Begijnhoven met elkaar

Op en rond de Her­to­gen­site bevin­den zich onder meer het toekom­stige Vesal­ius-muse­um, heel wat apparte­menten, stadswonin­gen, kan­toren en tal van horecagele­gen­heden. Heel wat Leu­venaren zullen dus kun­nen geni­eten van een nieuw stuk­je riv­i­er op wan­de­laf­s­tand. Door het terug open­leggen van dit stuk­je Dijle wordt boven­di­en het bestaande Dijlepad dat door de stad loopt ver­volledigd. Het wordt daar­door mogelijk om – door de Her­to­gen­site – recht­streeks van het Groot Begi­jn­hof naar het Klein Begi­jn­hof te wan­de­len en te fiet­sen langs het water. De nieuwe en gelijk­namige Dijle­brug, ont­wor­pen door archi­tecten­bu­reau Ney & Part­ners, zorgt op zijn beurt voor een extra verbind­ing tussen de oost­elijke en west­elijke oev­er van de Dijle. 

3 fasen

Het open­leggen van het 300 meter lange tra­ject gebeurt in drie fasen, telkens in func­tie van de werken aan de omliggende gebouwen. De eerste fase is zopas van start gegaan. In 2024 vol­gt het tweede deel om tot slot het laat­ste deel in 2025 open te leggen. Zodra de omliggende gebouwen opgeleverd zijn, moet de Dijle open­liggen én moet de bestrat­ing aan­gelegd zijn”, klinkt het bij de ontwikkelaar.

De invester­ing gebeurt door enerz­i­jds de Vlaamse Milieu­maatschap­pij en anderz­i­jds de pro­jec­ton­twikke­laar zelf. Het totale bud­get voor fase 1 – waar­voor de werken nu bezig zijn – bedraagt ongeveer 1.000.000 euro.


Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij con­tac­teren jou zo spoedig mogelijk

Neem contact met ons op

Onze Sales Consultant Katia Warson neemt spoedig contact met u op om uw vragen te beantwoorden en desgewenst een afspraak in te plannen.


Uw contactpersoon

Katia Warson