Skyline

Een nieuw elan voor de skyline van Leuven

De komst van de Hertogensite hertekent de skyline van Leuven. Met gebouwen tot wel 14 verdiepingen hoog woon je hier op een ongezien hoog niveau, met alle stedelijke faciliteiten aan jouw voordeur.

HERTOGENSITE - ZORGELOOS LE(U)VEN

Welkom op de Hertogensite: de voormalige ziekenhuissite in hartje Leuven die wordt omgevormd tot een nieuw stadskwartier! Waar deze historische plak in het verleden vooral zorg huisvestte, staat in de nieuwe invulling het 'ontzorgen' van de toekomstige inwoners centraal. Hier woon je in een groene omgeving langs de Dijle, die opnieuw bovengronds zal stromen, te midden van historische gebouwen en tal van commerciële faciliteiten. Een plek waar wonen, natuur en cultuur versmelten tot een geheel dat het verleden eert en de toekomst omarmt. Kortom: Leuven op zijn best!

Ligging in
hartje Leuven

Moeten we jou nog warm maken voor Leuven? Studentenstad, Dijlestad, vestingstad en zoveel meer. Met haar bruisende, historische binnenstad en breed uitgebouwd programma aan culturele events oefent de stad een sterke aantrekking uit op jong en oud. Winkelweekends met straatanimatie, sportwedstrijden, theater en dans, buurtfeesten, film- en muziekfestivals, … Leuven vult ieders kalender! Met haar rijke winkelaanbod, gaande van grote ketens tot kleine boetieks en artisanale zaken en talloze gezellige horeca gelegenheden trekt zij bezoekers aan uit binnen- en buitenland. Hier laat je je, al flanerend over de gezellige straten, stegen en pleinen, verrassen door de enorme veelzijdigheid van deze centrumstad. In het centrum van dit alles, vlakbij het Leuvense Stadhuis, de Sint-Pieterskerk en de Oude Markt, verrijst Hertogensite. Een stadskwartier dat zoveel meer is dan enkel een plek om te wonen. Een mini-stad in de stad, met grootse ambities!

Water en natuur
vormen de leidraad

Wie houdt van natuur komt maar best in het centrum van Leuven wonen! Klinkt contradictorisch? Niet in de Hertogensite! De voorheen versteende ziekenhuissite wordt opnieuw ontwikkeld tot een binnenstedelijke groene long waarin water en natuur de hoofdrol spelen.  Naast het vele groen krijgen ook de waterlopen ‘Aa’ en de ‘Dijle’ opnieuw zuurstof. Die laatste doorkruist het gebied van noord tot zuid, en vormt zo een structurerend en beeldbepalend element van Hertogensite. De gehele site wordt sterk verankerd binnen het omringende stadweefsel, door talloze groene doorsteken, boulevards, pleinen en fiets- en wandelpaden. Wirtz, een internationaal gerenommeerd landschapsbureau, maakte het ontwerp op. Het 1,6 hectare grote centrale stadspark vormt, met haar ligweide die schuin afloopt richting de oevers van de Dijle, een centraal rustpunt. De gekozen boomsoorten garanderen een ecologische diversiteit en de bloemrijke hooilanden voegen een esthetische toets toe. Temidden van al dit groen zorgen zit- en spelelementen voor de nodige interactie met al dat natuurschoon.

Hertogensite in beeld

Respect
voor het verleden

De Hertogensite vormt historisch een belangrijke plaats in de Leuvense binnenstad. Met de herontwikkeling van deze plek blazen we opnieuw leven in het historisch patrimonium op de site. Maar liefst 1000 jaar lang stond de site in het teken van de zorg, en de pareltjes uit dit roemrijke verleden willen we opnieuw opblinken. De oude stadsomwalling krijgt een prominente plek in het straatbeeld, en de gevels van de oude gebouwen worden in hun oorspronkelijke glorie hersteld. Achter hun iconische gevels gaan moderne, nieuwe invullingen schuil: denk aan musea, een hotel, een auditorium, hippe stadsloften,… De facades van de nieuwe constructies zijn gebaseerd op het bestaande erfgoed, en vormen er een harmonieus geheel mee. Op deze manier kunnen de geschiedkundige gebouwen op de site hun verhaal doorvertellen aan toekomstige generaties!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Hertogensite?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf mij in

Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij contacteren jou zo spoedig mogelijk

Stel hier jouw vraag