Ga naar hoofdinhoud

Iconische Chipperfield-toren bereikt zijn finale hoogte

Traditionele meiboom geplaatst op Leuvens woonproject Hertog I

De woon­toren van het Her­tog I‑project op de Her­to­gen­site in Leu­ven heeft zijn finale hoogte bereikt. Om dat te vieren plaat­sten de arbei­ders zopas een tra­di­tionele mei­boom op de 51 meter hoge en der­tien verdiepin­gen tel­lende toren. Daarmee is de ruw­bouw­fase voltooid. In het voor­jaar van 2024 ont­vangt de woon­toren dan zijn eerste bewoners.

Waar vroeger het Sint-Pieter­szieken­huis stond, hertekent een slanke en min­der hoge woon­toren Her­tog I de Leu­vense sky­line. De toren telt 25 apparte­menten met bove­naan een pent­house. Aanslui­tend komen er nog eens 9 stadswonin­gen en een gebouw met 6 appartementen. 

De bouw van de woon­toren zit volledig op schema. Na iets meer dan een jaar na de sloop van het Sint-Pieter­szieken­huis brengt dit bij­zon­dere gebouw van 51 meter en 13 verdiepin­gen de meta­mor­fose van wat ooit een gri­jze beton­nen park­ing was naar een lev­endi­ge stads­bu­urt in een stroomver­snelling. De komende maan­den werken we minu­tieus voort aan de afw­erk­ing van het gebouw.” Erik Van Hoof, CEO Resiterra

In aan­wezigheid van schep­en van ruimtelijke orden­ing Carl Devlies (cd&v) en de pro­ject­part­ners plaat­ste​ontwikke­laar Resiter­ra naar aloude bouw­vakker­stra­di­tie zopas een mei­boom op de boven­ste verdieping van Her­tog I. De mei­boomvier­ing mar­keert het einde van de ruw­bouw­fase en wil een voor­spoedig ver­loop van het verdere bouw­pro­ces garan­deren. Die ruw­bouw­fase startte in mei 2021 en in april 2022 is de kelder­struc­tu­ur met 2 onder­grondse verdiepin­gen gefi­naliseerd. Sinds­di­en kwam er ongeveer elke maand één extra verdieping bij.

De toren maakt deel uit van het ruimtelijk uitvo­er­ings­plan Her­to­gen­site, dat veel belang hecht aan archi­tec­turale en ruimtelijke kwaliteit. Daarom maak­ten we op deze gebe­ton­neerde site niet alleen plaats voor diverse woon­vor­men, maar ook voor groene gemeen­schapsvoorzienin­gen. Zo zor­gen het park, de nieuwe wan­del­paden en brug­jes voor veel betere verbindin­gen en vor­men ze tegelijk een aantrekke­lijk kad­er voor de smeltkroes van cul­tu­ur, erf­goed, han­del en zorg in dit deel van de Bene­den­stad.” Carl Devlies, schep­en van ruimtelijk beleid Leuven.

Eerste Chip­per­field in Vlaams-Brabant

Her­tog I komt van de tekentafel van het wereld­ver­maarde archi­tecten­bu­reau David Chip­per­field Archi­tects. Voor de gerenom­meerde archi­tect is het nog maar het vijfde gebouw in ons land dat hij ontwerpt en het eerste met zijn wereld­ver­maarde sig­natu­ur in Vlaams-Bra­bant. In maart won de gerid­derde Brit nog de Pritzk­er Prize, één van de belan­grijk­ste inter­na­tionale architectuurprijzen.

Het is een span­nend moment om de woon­toren zijn volle hoogte te zien bereiken en zijn plaats in te nemen in de Leu­vense sky­line. Gezien zijn cen­trale lig­ging bin­nen het mas­ter­plan zal Her­tog I een sym­bool wor­den van deze nieuwe wijk. Ter­wi­jl het gebouw inspeelt op het park, definiëren de heren­huizen een nieuwe straat die par­al­lel loopt aan de his­torische stadsmuur. Samen vor­men deze twee ele­menten een samen­hangend geheel dat zal bij­dra­gen aan de ontsluit­ing van de site en de re-inte­gratie ervan in de omrin­gende stad”. — David Chip­per­field Archi­tecten Londen

Het totaal­pro­ject voorzi­et nieuwe wan­del­paden en brug­jes, een ruime fiet­sen­stalling voor 88 fiet­sen en groene rust­pun­ten in de omgev­ing. Naast de woo­nunits​– voor­namelijk twee- en dries­laap­kam­er­ap­parte­menten – komt er op grond­niveau een grote inkomhal en een fit­ness­ruimte voor de bewon­ers. In de foy­er aan de inkomhal wordt ook een box voor de lev­er­ing van pak­jes geïn­stalleerd. Onder de nieuwe apparte­menten komt een onder­grondse park­ing van twee verdiepin­gen, goed voor in totaal 48 par­keer­plaat­sen. Op die manier wil Resiter­ra alle auto’s van de bewon­ers uit het straat­beeld houden en de nieuwe stadswijk volledig autoluw maken.

Warmtenet

Ook deze woon­toren wordt op het geot­her­misch net aanges­loten, net zoals de andere gebouwen op de site. Zo’n netwerk gebruikt aard­warmte om de gebouwen en wonin­gen te ver­war­men. Om die aard­warmte uit de grond naar boven te halen, wor­den 300 borin­gen op de ganse site voorzien – waar­van de helft reeds gebo­ord is — tot wel 150 meter diep. Het geot­her­misch netwerk zorgt voor ver­warm­ing en in de zomer voor verkoel­ing op een natu­urlijke manier.

Intussen zijn ook alle wonin­gen en apparte­menten verkocht. Tegen het voor­jaar van 2024 zouden de eerste bewon­ers er kun­nen intrekken.


Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij con­tac­teren jou zo spoedig mogelijk

Neem contact met ons op

Onze Sales Consultant Katia Warson neemt spoedig contact met u op om uw vragen te beantwoorden en desgewenst een afspraak in te plannen.


Uw contactpersoon

Katia Warson