5 transformaties die de Leuvense binnenstad hertekenen

Het nieuwe gezicht van Leuven

De Leuvense binnenstad ondergaat de komende jaren een grondige transformatie. De stad zet de grote middelen in om van Leuven een van de meest leefbare steden van Europa te maken. Daarvoor investeert de stad maar liefst 450 miljoen euro. Die vooruitgang ga je heel concreet zien. Hieronder lees je hoe deze ambitieuze metropool zich voluit inspant om haar inwoners en bezoekers nog meer te verwennen dan vandaag al het geval is.

Cultuur viert hoogdagen

Cultuur- en muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen! Langs de Brusselsestraat, waar tot voor kort 2 leegstaande ziekenhuistorens en een bovengrondse parking een trieste aanblik  boden, komt een nieuw, state of the art, podiumkunstengebouw. Dit markante onderdeel van het nieuwe stadskwartier ‘Hertogensite’ zal over twee hypermoderne zalen beschikken: één met 800 tot 1.000 zitjes, en één met 400 tot 500 zitjes. Dankzij deze verhoogde capaciteit zullen ook internationale producties die voordien niet in onze stad terechtkonden een plaats veroveren op het podium. Maar ook voor kleinschaligere events opent het gebouw haar deuren: ook verenigingen en vergaderingen vinden hier de nodige ruimte. Een gezellig café en een publiek toegankelijk dakterras maken van het podiumkunstengebouw een open huis, waar je op elk moment van de dag welkom bent.

Niet enkel het podiumkunsten gebouw zal echter kunst huisvesten. De stad investeert ook in kunst op openbare plaatsen. Zo ondersteunt het niet alleen kunstenaars, maar maakt het Leuven nog aantrekkelijker. Ten slotte worden ook 2 gevestigde, culturele plekken gemoderniseerd: de Bib Leuven Tweebronnen en 30CC/Schouwburg ondergaan een duurzame transformatie. Wedden dat jouw agenda hier als inwoner snel gevuld geraakt?

Podiumkunstengebouw

Sport krijgt vrij spel

Leuven wil haar inwoners sportiever, gezonder en dus ook weerbaarder maken. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week – het hoogste cijfer van Vlaanderen. Maar toch houdt de stad het ambitieniveau hoog. Daarom trekt het stadsbestuur maar liefst 57 miljoen euro uit voor sportinfrastructuur. In Heverlee komt er een nieuwe balsportenhal, die vooral zal dienen voor trainingen.  Op de Redingensite komt een topsportenhal voor badminton en tafeltennis en de Rijschool wordt omgevormd tot een eigentijdse multifunctionele sporthal. Ook laagdrempelige sportinfrastructuur - denk bijvoorbeeld aan beweegbanken – krijgen een plaats in het straatbeeld. In 2023 verrijst een Finse piste langs de Vaart en in 2024 komt er een nieuwe rolschaatspiste. Daarnaast trekt de stad ook voluit de kaart van de fietsers en voetgangers. Zo wordt er maar liefst 100 miljoen euro geïnvesteerd om stoepen en wegen te verbeteren, te vergroenen of opnieuw aan te leggen. Het sporten kan dus al beginnen zodra je jouw voordeur opent. Trek jouw sportschoenen alvast aan!

Sport

Parken en andere groene longen

“Een aantrekkelijke stad is ook een groene stad", zo luidde het vertrekpunt van de vergroeningsgolf die over Leuven spoelt. Nu al bestaat 42% van Leuven uit tuinen, bossen, parken en ander groen, maar het kan nog beter. Maar liefst 8 nieuwe parken worden aangelegd en 4 anderen ondergaan een opknapbeurt. Bovendien zal de Dijle weer zoveel mogelijk bovengronds stromen. De ambitie van het stadsbestuur: ervoor zorgen dat iedere Leuvenaar binnen een straal van 400 meter rond zijn of haar woning een speel- en ontmoetingsplek vindt. Een sociaal verbonden stad staat namelijk garant voor gelukkigere inwoners.

 Één van de meest markante parken waar (toekomstige) inwoners van Leuven binnenkort terecht kunnen is het 1,5ha grote stadspark temidden van het nieuwe stadskwartier Hertogensite. De site, gelegen rondom de oevers van de Dijle en op de voormalige ziekenhuissite in de Brusselsestraat, vormt een autoluwe en groene omgeving, vol ontmoetingsplekken en activiteiten voor jong en oud. Op de site wordt een groot park aangelegd dat de loop volgt van de Dijle en de Aa, die weer bovengronds zullen stromen. Bomen, zitbanken en fiets- en wandelpaden maken de omgeving extra uitnodigend.

Maar ook elders krijgt de Benedenstad een nieuw gezicht. De Vismarkt wordt heraangelegd tot een gezellig, autovrij stadsplein. Het aangrenzende Bruulpark wordt opgewaardeerd en uitgebreid. Even verderop, op het terrein van de vroegere Acco-drukkerij komt een publieke buurttuin met daarrond woningen, kantoren, een woonzorgcentrum en een sociaal restaurant.

Park

Ruimte voor ondernemerschap

Leuven is een kennisstad. Dat heeft veel te maken met de KU Leuven, UZ Leuven, UCLL, hightechbedrijven als imec en veel andere straffe ondernemingen. De stad trekt mee aan de kar: door Leuven aantrekkelijk te maken voor bedrijven, wordt de economie versterkt en wordt werkgelegenheid voor iedereen gecreëerd. Om de metropool aantrekkelijk te houden voor wetenschap en ondernemingen worden de komende jaren 240.000 m2 extra bedrijfsruimte gecreëerd.  Die komt onder meer in Leuven-Noord, een nieuw wetenschapspark op een braakliggend spoorwegterrein aan de Eénmeilaan. De stad zal daarin investeren, samen met de KU Leuven en de NMBS. De extra gecreëerde ruimte voor ondernemingen trekt ongetwijfeld ook nieuwe inwoners aan, die op hun beurt weer voor extra inkomsten en dynamiek zorgen.

Ondernemerschap

Historisch erfgoed wordt opengesteld

We bloeien open in een buurt waar we met elkaar in verbinding staan. Een stad met voldoende openbare ruimte om samen zijn te stimuleren zorgt voor een gelukkige bevolking, beseft ook Leuven. De komende jaren worden maar liefst zeven pleinen aangelegd of vernieuwd. Zo krijgen het de Becker Remyplein in Kessel-Lo, het Hogeschoolplein en de Vismarkt een facelift. In Wilsele komt een nieuw Sint-Agathaplein. Alle zeven pleinen krijgen meer groen en worden beter toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en buggy’s. Ook de Vaartkom wordt nog meer een plek om te flaneren en te genieten aan het water. Je zal er zelfs kunnen zwemmen in een aparte zwemkuip. Die komt in het verlengde van het Victor Broosplein, voor de jachthaven. Daarnaast restaureert de stad ook haar religieuze erfgoed. Zo openden intussen de in ere herstelde refter en bibliotheek van de Abdij van Park hun deuren voor bezoekers.  De Abdij van Vlierbeek wordt een plek met gemeenschapsfuncties voor de ruime buurt. Daarna staan herstellingswerken aan de Abdij van Keizersberg op het programma en voor de Sint-Geertruiabdij wordt een masterplan opgemaakt. Het iconische stadhuis wordt vanaf 2026 opengesteld voor het publiek. Heel wat historische pareltjes dus die opgeblonken worden en een wandeling doorheen de stad nog boeiender maken!

Historische pareltjes

Maak deze veranderingen van op de eerste rij mee!

 Wil je graag deel uitmaken van deze bloeiende stad? Ontdek het ruime aanbod van 1/2/3 slaapkamer appartementen, studio’s en woningen in het gloednieuwe stadskwartier Hertogensite!


Meer nieuws?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Hertogensite?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief!

Schrijf mij in

Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij contacteren jou zo spoedig mogelijk

Stel hier jouw vraag