Ga naar hoofdinhoud

5 transformaties die de Leuvense binnenstad hertekenen

Het nieuwe gezicht van Leuven

De Leu­vense bin­nen­stad onder­gaat de komende jaren een grondi­ge trans­for­matie. De stad zet de grote mid­de­len in om van Leu­ven een van de meest leef­bare ste­den van Europa te mak­en. Daar­voor investeert de stad maar lief­st 450 miljoen euro. Die vooruit­gang ga je heel con­creet zien. Hieron­der lees je hoe deze ambitieuze metropool zich voluit inspant om haar inwon­ers en bezoek­ers nog meer te ver­wen­nen dan van­daag al het geval is.

Cultuur viert hoogdagen

Cul­tu­ur- en muziek­liefheb­bers kun­nen hun hart ophalen! Langs de Brus­selses­traat, waar tot voor kort 2 leegstaande zieken­hui­s­torens en een boven­grondse park­ing een tri­este aan­blik boden, komt een nieuw, state of the art, podi­umkun­stenge­bouw. Dit markante onderdeel van het nieuwe stad­skwarti­er Her­to­gen­site’ zal over twee hyper­mod­erne zalen beschikken: één met 800 tot 1.000 zit­jes, en één met 400 tot 500 zit­jes. Dankz­ij deze ver­hoogde capaciteit zullen ook inter­na­tionale pro­duc­ties die voor­di­en niet in onze stad terechtkon­den een plaats verov­eren op het podi­um. Maar ook voor klein­schaligere events opent het gebouw haar deuren: ook verenigin­gen en ver­gaderin­gen vin­den hier de nodi­ge ruimte. Een gezel­lig café en een pub­liek toe­ganke­lijk dak­ter­ras mak­en van het podi­umkun­stenge­bouw een open huis, waar je op elk moment van de dag welkom bent.

Niet enkel het podi­umkun­sten gebouw zal echter kun­st huisvesten. De stad investeert ook in kun­st op open­bare plaat­sen. Zo onder­s­te­unt het niet alleen kun­ste­naars, maar maakt het Leu­ven nog aantrekke­lijk­er. Ten slotte wor­den ook 2 geves­tigde, cul­turele plekken gemod­erniseerd: de Bib Leu­ven Twee­bron­nen en 30CC/​Schouwburg onder­gaan een duurzame trans­for­matie. Wed­den dat jouw agen­da hier als inwon­er snel gevuld geraakt?

Sport krijgt vrij spel

Leu­ven wil haar inwon­ers sportiev­er, gezon­der en dus ook weer­baarder mak­en. 54% van de Leu­ve­naars sport min­stens één keer per week – het hoog­ste cijfer van Vlaan­deren. Maar toch houdt de stad het ambi­tieniveau hoog. Daarom trekt het stads­bestu­ur maar lief­st 57 miljoen euro uit voor sport­in­fra­struc­tu­ur. In Hev­er­lee komt er een nieuwe bal­sporten­hal, die vooral zal dienen voor train­in­gen. Op de Redin­gen­site komt een top­sporten­hal voor bad­minton en tafel­ten­nis en de Rijschool wordt omgevor­md tot een eigen­ti­jdse mul­ti­func­tionele sporthal. Ook laag­drem­pelige sport­in­fra­struc­tu­ur — denk bijvoor­beeld aan beweeg­banken – kri­j­gen een plaats in het straat­beeld. In 2023 ver­ri­jst een Finse piste langs de Vaart en in 2024 komt er een nieuwe rolschaat­spiste. Daar­naast trekt de stad ook voluit de kaart van de fiet­sers en voet­gangers. Zo wordt er maar lief­st 100 miljoen euro geïn­vesteerd om stoepen en wegen te ver­beteren, te ver­groe­nen of opnieuw aan te leggen. Het sporten kan dus al begin­nen zodra je jouw voordeur opent. Trek jouw sportschoe­nen alvast aan!

Parken en andere groene longen

Een aantrekke­lijke stad is ook een groene stad”, zo luid­de het vertrekpunt van de ver­groen­ings­golf die over Leu­ven spoelt. Nu al bestaat 42% van Leu­ven uit tuinen, bossen, parken en ander groen, maar het kan nog beter. Maar lief­st 8 nieuwe parken wor­den aan­gelegd en 4 anderen onder­gaan een opknap­beurt. Boven­di­en zal de Dijle weer zoveel mogelijk boven­gronds stromen. De ambitie van het stads­bestu­ur: ervoor zor­gen dat iedere Leu­ve­naar bin­nen een straal van 400 meter rond zijn of haar won­ing een speel- en ont­moet­ingsplek vin­dt. Een soci­aal ver­bon­den stad staat namelijk garant voor gelukkigere inwoners.

Één van de meest markante parken waar (toekom­stige) inwon­ers van Leu­ven bin­nenko­rt terecht kun­nen is het 1,5ha grote stadspark temid­den van het nieuwe stad­skwarti­er Her­to­gen­site. De site, gele­gen ron­dom de oev­ers van de Dijle en op de voor­ma­lige zieken­huis­site in de Brus­selses­traat, vormt een autoluwe en groene omgev­ing, vol ont­moet­ingsplekken en activiteit­en voor jong en oud. Op de site wordt een groot park aan­gelegd dat de loop vol­gt van de Dijle en de Aa, die weer boven­gronds zullen stromen. Bomen, zit­banken en fiets- en wan­del­paden mak­en de omgev­ing extra uitnodigend.

Maar ook elders kri­jgt de Bene­den­stad een nieuw gezicht. De Vis­markt wordt her­aan­gelegd tot een gezel­lig, autovrij stad­splein. Het aan­gren­zende Bru­ul­park wordt opge­waardeerd en uit­ge­breid. Even verderop, op het ter­rein van de vroegere Acco-drukker­ij komt een pub­lieke buurt­tuin met daar­rond wonin­gen, kan­toren, een woon­zorg­cen­trum en een soci­aal restaurant.

Ruimte voor ondernemerschap

Leu­ven is een ken­nis­stad. Dat heeft veel te mak­en met de KU Leu­ven, UZ Leu­ven, UCLL, high­techbedri­jven als imec en veel andere straffe onderne­min­gen. De stad trekt mee aan de kar: door Leu­ven aantrekke­lijk te mak­en voor bedri­jven, wordt de economie ver­sterkt en wordt werkgele­gen­heid voor iedereen gecreëerd. Om de metropool aantrekke­lijk te houden voor weten­schap en onderne­min­gen wor­den de komende jaren 240.000 m² extra bedri­jf­s­ruimte gecreëerd. Die komt onder meer in Leu­ven-Noord, een nieuw weten­schapspark op een braak­liggend spoor­wegter­rein aan de Eén­meilaan. De stad zal daarin investeren, samen met de KU Leu­ven en de NMBS. De extra gecreëerde ruimte voor onderne­min­gen trekt ongetwi­jfeld ook nieuwe inwon­ers aan, die op hun beurt weer voor extra inkom­sten en dynamiek zorgen.

Historisch erfgoed wordt opengesteld

We bloeien open in een buurt waar we met elka­ar in verbind­ing staan. Een stad met vol­doende open­bare ruimte om samen zijn te stim­uleren zorgt voor een gelukkige bevolk­ing, beseft ook Leu­ven. De komende jaren wor­den maar lief­st zeven pleinen aan­gelegd of vernieuwd. Zo kri­j­gen het de Beck­er Remy­plein in Kessel-Lo, het Hogeschool­plein en de Vis­markt een facelift. In Wilse­le komt een nieuw Sint-Agath­ap­lein. Alle zeven pleinen kri­j­gen meer groen en wor­den beter toe­ganke­lijk gemaakt voor rol­stoe­len en buggy’s. Ook de Vaartkom wordt nog meer een plek om te flaneren en te geni­eten aan het water. Je zal er zelfs kun­nen zwem­men in een aparte zwemkuip. Die komt in het ver­lengde van het Vic­tor Broos­plein, voor de jachthaven. Daar­naast restau­reert de stad ook haar religieuze erf­goed. Zo open­den intussen de in ere her­stelde refter en bib­lio­theek van de Abdij van Park hun deuren voor bezoek­ers. De Abdij van Vlier­beek wordt een plek met gemeen­schaps­func­ties voor de ruime buurt. Daar­na staan her­stellingswerken aan de Abdij van Keiz­ers­berg op het pro­gram­ma en voor de Sint-Geertru­iab­dij wordt een mas­ter­plan opge­maakt. Het iconis­che stad­huis wordt vanaf 2026 opengesteld voor het pub­liek. Heel wat his­torische par­elt­jes dus die opge­blonken wor­den en een wan­del­ing doorheen de stad nog boeien­der maken!

Maak deze veranderingen van op de eerste rij mee!

Wil je graag deel uit­mak­en van deze bloeiende stad? Ont­dek het ruime aan­bod van 1÷2÷3 slaap­kamer apparte­menten, studio’s en wonin­gen in het gloed­nieuwe stad­skwarti­er Hertogensite!


Meer weten?

Laat jouw gegevens achter en wij con­tac­teren jou zo spoedig mogelijk

Neem contact met ons op

Onze Sales Consultant Katia Warson neemt spoedig contact met u op om uw vragen te beantwoorden en desgewenst een afspraak in te plannen.


Uw contactpersoon

Katia Warson